پژوهشگری كه تاريخ و فرهنگ ايران وامدار اوست
میثم اسدی
1 آذر 1392

ﺑﻪ مناسبت ٢٦ آبان سالگرد درگذشت اﺳﺘﺎد اﺑﺮاھﯿﻢ ﭘﻮرداود

ميثم اسدي:
اﺳﺘﺎد ابراهيم‌ پورداود يكي از ﭘﮋوھﺸﮕﺮاﻧﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ به تاريخ و فرهنگ و تمدن ايران زمين خدمت بسياري كرده است. دلبستگي او به تاريخ ايران كهن و زبان‌هاي باستاني آن روزگار وی را دوستدار پژوهش در اين راستا به ويژه نوشتارهاي آيين زرتشت كرد.


وي به شوند (:دليل) آشنايي اي كه با زبان هاي گوناگون دنيا داشت، در راستاي تاريخ و زبان هاي باستاني ايران كهن با ایران شناسان بزرگ جهان در پيوند بود. وي نخستين ﭘﮋوھﺸﮕﺮ پارسي زبان است ﮐﻪ اوﺳﺘﺎ را ﺑﻪ زبان پارﺳﯽ برگرداند و ايرانيان را با گوشه ي ارزشمندي از آداب، اخلاق، پند و اندرزها، باورهاي دینی، گزارش هاي تاریخی و اساتیری نیاکانشان، آشنا كرد.


با توجه به شيوه ي نوشتاري اوستا و تفاوت آن با ساختار زبان پارسی امروز و همچنين به شوند پيچيدگي موجود در متن اوستای نخستین، ارزش کار و كوشش «استاد پورداود» روشن می‌شود. وي پافشاري بسياري در پارسي نوشتن و به كار نبردن واژه هاي عربي، در متن كرده است. افزون بر اين تلاش او بر اين قرار گرفته بود كه برگرداني روان، از اوستا به دست دهد. ديباچه ها و گزارش هايي كه «پورداود» براي بخش هاي گوناگون اوستا نوشته است ارزش كار او را براي ما بيشتر مي‌كند. تلاش اين استاد بزرگ در شناساندن اوستا را به كارهاي «گروته» و «راولينسون» در شناخت و كشف خط ميخي تشبيه كرده اند.


دلبستگي «پورداود» به ايران زمين در سراسر زندگيش موج مي زد. خرمشاه، گفت و شنود پارسی، سوشیانس، فرهنگ ایران باستان، هرمزدنامه، آناهیتا یا پنجاه گفتار، خوزستان ما، بیژن و منیژه، فریدون، زین ابزار، برگردان كيماي سعادت، شهریار، سروده های پورداوود در گزارش خرده اوستا، چكامه اي درگزارش گاتها، برگردان بخش هاي مختلف اوستا و... از جمله آثاري است كه مي توان از او نام برد.


سرانجام اين استاد ارجمند پس از سال ها تلاش و كوشش در شناساندن ايران به ايرانيان و جهانيان در ٢٦ آبان ١٣٤٧ديده از جهان فرو بست.

 

منبع: تارنمای امرداد

 
فرستادن دیدگاه
نام :
ایمیل :
دیدگاه :
 
دیدگاه کاربران :
"بسیاری از دانشمندان برجسته ایرانی در سالهای اخیر بمنظور بهبود مطالعات خود در رشته فرهنگ باستانی ایران مدتها در بمبی اقامت داشته اند که از جمله آنها باید از محقق عالیقدر استاد پورداود که متاسفانه چند ماه پیش وفات یافت نام برد. حاصل تتبعات این دانشمند ترجمه و انتشار دوره کامل اوستا بوده که از حیث اهمیت فقط انتشار کتاب مذهبی دینکرت را میتوان با آن برابر دانست."_ از سخنان محمدرضاشاه پهلوی پادشاه فقید ایران در سفر هند در میهمانی فرمانده نیروی دریایی هند بر عرشه یک ناو هواپیمابر آرتش هند. شب دوشنبه بیست و سوم دی ماه یکهزار و سیصد و چهل و هفت خورشیدی"
    
 
کلمات کلیدی :    ابراهیم پورداود    تاریخ و فرهنگ ایران    تمدن ایران    تاریخ کهن    زرتشت    اوستا    میثم اسدی
صفحه اصلی  بازگشت
 
تاریخ آخرین بروزرسانی : دوشنبه 13 فروردين 1403