به مناسبت سالگرد امضای فرمان مشروطه، روز یکشنبه 16 امرداد 1390 با حضور اندامان حزبی، هواداران و دیگر میهن پرستان در دفتر مرکزی حزب پان ایرانیست (پایگاه سیاوش) همایشی برگزار گردید.
در این همایش که با هم نوایی سرود «ای ایران» آغاز شد، سخنرانان از زوایای گوناگون به بررسی جوانب جنبش مشروطه پرداختند که چکیده آن در ادامه ارایه می شود:
دکتر علی موسوی به عنوان سخنران آغازین به بیان نگرشهای برخی از روشنفکران دوره مشروطه مانند میرزا ملکم خان ناظم الدوله، میرزا فتحعلی آخوندزاده، میرزا آقاخان کرمانی و عبدالرحیم طالبوف
پرداختند.
دیدگاه این روشنفکران به ویژه در زمینه جدایی دین از سیاست، آزادی زنان، ایجاد محاکم قضایی عرفی، برپایی مجلس شورا، بازگشت به شکوه ایران باستان و پیشرفت کشور از زبان دکتر موسوی مطرح گردید.
دکتر سهراب اعظم زنگنه – عضو شورایعالی رهبری حزب – نقش اقوام ایرانی را در جنبش مشروطه بازگو کردند. ایشان با اشاره به شخصیت های مؤثر انقلاب مشروطه که برخاسته از اقوام ایرانی بودند، حرکت اقوام را به پیروی از این رهبران دانستند.
دکتر بهزاد آریامنش به عنوان سخنران میهمان، با موضوع «رضا شاه بزرگ، فرزند راستین مشروطه» به ایراد سخن پرداختند. ایشان با بیان اینکه رضاشاه از دل مجلس شورای ملی به پادشاهی رسید، اقدامات او را تحقق بخش آرمانهای انقلاب مشروطه دانستند.
به باور دکتر آریامنش، با روی کار آمدن رضا شاه، ذهنیت سلطنت که پس از حمله تازیان و تحت تأثیر خلیفه گری اعراب شکل گرفته بود از میان رفت و روح شاهنشاهی ایرانی دوباره جان گرفت.
مهندس ساسان بهمن آبادی قانون اساسی مشروطه را دستاورد مجاهدتهای جنبش مشروطه برشمردند و به بررسی واقعه بهمن 57 در تناسب با انقلاب مشروطه پرداختند. از نگاه ایشان، از آنجا که مبارزه مخالفان شاه، با ادعای واهی عدم رعایت قانون اساسی صورت می گرفت، با خروج شاه از کشور زمینه برای اجرای قانون اساسی و واگذاری پادشاهی به جانشین قانونی شاه فراهم بود.
به باور ایشان پاسداشت قانون مشروطه که نتیجه مجاهدتهای دوران گذشته است، ضامن به ثمر رسیدن تکاپوی نسل نو در بازیابی اقتدار ایران می باشد.
سرور منوچهر یزدی – سخنگوی حزب – فضای اجتماعی ایران را در دوره مشروطه تبیین نمودند. ایشان به واکاوی روندی پرداختند که از جنگ چالدران تا دوره مشروطه به فراگیر شدن روز افزون دین در همه شئونات زندگی فردی و اجتماعی انجامید و انقلاب مشروطه را حاصل شکافی دانستند که میان روحانیون، در ارتباط با حکومت پدید آمد. شکافی که ورود روشنفکران و مردم را در پی داشت.
سخنگوی حزب پان ایرانیست انقلاب مشروطه را حرکتی در واکنش به شرایط تأسف بار کشور و در راستای حذف موانع پیشرفت جامعه ایرانی برشمردند.
در پایان همایش، کیک سالگرد مشروطیت ایران بدست بانو صفارپور _ دبیرکل شایسته حزب پان ایرانیست – بریده شد و مراسم با پذیرایی از باشندگان به پایان رسید.