نامه وارده در پاسخ به مهندس کورش زعیم
دکتر علی موسوی
21 آبان 1393

نامه وارده از دکتر علی موسوی به مهندس کورش زعیم درباره گفت و گوی انجام شده میان مهران شهرخانی با مهندس زعیم:

 

مهندس زعیم گرامی؛ در مورد تعریف شما از ملت باید عرض کنم که در قوانین بین المللی تعریف قطعی و روشنی از واژه ملت نداریم. در نظام بین المللی، واژه ملت (nation) دارای بار مفهومی کشور نیز هست و از اینرو مفهومی یکدست نیست. در حوزه نظام بین المللی، ملت عموما در چهارچوب نظریه نمایندگی کشور و به شکل سیاسی و گاه موقت مفهوم می شود. از اینرو قابل اتکا نیست زیرا ما به طور مداوم شاهد فروپاشی و زایش کشورها هستیم. از دیدگاه آکادمیک می توانیم سه رهیافت را در این مورد پی بگیریم:

1- رهیافت کهن گرا که ملت ها را به طور کل دارای ریشه تاریخی می داند و در میان ملل تاریخی و شرقی دارای طرفداران فراوان است.
2- رهیافت ساختارگرا یا برساخته که ملت ها را امری ساختگی و گاه مصنوعی و در نتیجه سیاست کشورها و به ویژه سیاست های امپریالیستی می داند که در میان طیف چپ و مارکسیست دارای طرفداران فراوان است.
3- رهیافت سوم که توسط آنتونی اسمیت ارائه گشته ملت ها را هرچند دارای ریشه های تاریخی می داند اما تاثیر سیاست و شرایط نوین جهانی را نیز در نظر می گیرد و رهیافتی میانه است.


اما از دیدگاه پان ایرانیسم، «ملت حلقه ی ناگسستنی نسل های گذشته، حال و آینده است». بنابراین نظریه پان ایرانیسم به دیدگاه های یکم و سوم نزدیک است زیرا از گذشته تا آینده را مد نظر قرار می دهد. رویدادهای بزرگ تاریخی همچون شکل گیری ایران و هویت ایرانی در دوره شکوهمند باستان، مبارزات هویتی و فرهنگی در دوره اسلامی، برآمدن سلسله های ایرانی، انقلاب مشروطه، مدرنیزاسیون پهلوی، جنبش ملی شدن نفت، دفاع هشت ساله و رویدادهای فراوان دیگر شاهدی روشن بر گستردگی مولفه های ملیت تاریخی و تداوم هویت ملی و ایرانی است. نگاه ما به ملت ایران در جغرافیای فلات ایران است. علیرغم سیاست های زشت استعماری در جدایی ایرانیان از یکدیگر و ایجاد نفرت از ایران در کشورهای همسایه، به طور مداوم شاهد برقراری پیوند میان اقلیم کردستان، تاجیکستان، روشنفکران افغانستان، بحرینی ها، تالشی ها، و آذری های باکو و... با ایرانیان درون مرز هستیم و جالب تر آنکه علیرغم سیاست های حاکمیت مذهبی در تقابل گسترده با هویت ایرانی و سرکوب ناسیونالیسم ایران و انجام روش های آزار دهنده نسبت به اقوام و خاندان های ایرانی در درون و بیرون از مرزهای کنونی ایران، شاهد گسترش آرام و خزنده ی اشتراکات ایرانی تباران هستیم. بی گمان اگر در ایران حاکمیت ملی برقرار می بود روند چهره نمایی ملت ایران در پهنه ی فلات ایران بسیار بهتر رخ می نمود. اینجانب و شما، هردو در تجمع پشتیبانی از کوبانی در تهران حضور داشتیم و گستره ی وسیع همدردی مردم را در بیشتر شهرهای ایران با کردهای آنسوی مرز دیدیم. این امر و مسائلی از این دست نشان می دهد که تعریف و بازشناخت ملت تنها در حوزه تصمیم نهادها و قوانین بین المللی نیست. نمونه بارز دیگر شکست پروژه ملت سازی استعمار انگلستان، شوروی، و آمریکا در چندین دهه حضور در افغانستان بوده است (مورد افغانستان موضوع پایان نامه ای ارزشمند در دانشگاه تبریز بوده است که به زودی در اختیار خوانندگان قرار خواهد گرفت).


به هر روی ضمن تایید بخش فراوانی از سخنان و نظرات مهندس زعیم، چند نکته مهم دیگر را نیز در چند روز آینده خواهم آورد که دیدگاه های پان ایرانیسم را شفاف تر بازتاب دهد. بی گمان گفتمان اخیر در فضای دوستانه می تواند مسبب نزدیکی بیشتر دو طیف بزرگ ایران دوست (جبهه ملی ایران و حزب پان ایرانیست) گردد.


پاینده ایران

دکتر علی موسوی

 

 

گفت و گوی مهران شهرخانی تهرانی با کورش زعیم پیرامون «ناسیونالیسم ایرانی»

 
فرستادن دیدگاه
نام :
ایمیل :
دیدگاه :
 
دیدگاه کاربران :
درتعریف واژه ناسیونالیسم باید واژه نژاد را هم در نظر گرفت ،آیا تفاوت نژادی با معنی است یا بی معنی !آیا اینکه بنا به تعریف مسخره ای که بیان می کند چون درزمین پیوستگی نژادی وجود دارد ،چیزی به عنوان نژاد نداریم !یعنی طبق این تعریف اگر فرض کنیم جریان سیال در گذار از حالت آرام به مغشوش دارای حالت ترانزیشن است پس جریان آرام و یا مغشوش به خودخود طبق این تعریف وجود ندارد !!! طبق تعاریف بین المللی که توسط سازمانهای صهیونیستی دستکاری شده نژاد و ملیت معنا ندارد و علت سیاه نمایی و دورغهای وحشتناک در مورد آدلف هیتلرهم دقیقا به همین دلیل است که سایرملتها نتوانند به سمت ناسیونالیسم بروند !فرض کنید تمام حیوانات باهم آمیزش شده و حیوانات واحدی بوجود آید !آیا این وجود تفاوت در عین همزیستی زیبا تر نیست !آیا اینکه همه نژادها مثل هم بوده و تفاوتهای ظاهری نداشته باشند نژاد پرستیست !چرا صحبت ازنژاد و حفظ مشخصات ظاهری یک نژاد منفات با احترام به انسانها کمک به دیگران عشق به همه انسانها باشد !چرا جنایتکاران بین المللی میخواهند هیچ ملت و نژاد مجزایی وجود نداشته باشد ! مخالفت با ناسیونالیسم به طور مشترک توسط کمونیسم لیبرالیسم و اسلام و سایر ایدئولوژی های تمامیت خواه وجود داشته و دارد و وجه مشترک تمام آنها مخالفت با نژادو ملیت می باشد !
رضا
پاینده ایران. سرور دکتر موسوی گرامی، بسیار خوشحالم که فرد فرهیخته ای چون شما را در میان خود داریم. با سپاس از نوشته های همیشه خواندنی و همیشه آموزنده ی شما
سیاوش رهایی
پاينده ايران
farshad
با درود سرور سیاوش گرامی؛ من را بسیار شرمنده کردید. آنچه را می گویم بی گمان درسهایی است که در محضر اساتید و بزرگان حزب آموخته ام. پاینده ایران
علی موسوی
تنها یک مسئله سرور گرامی؛ شما در «پاسخ» به مهندس زعیم به بیان دیدگاه های پان ایرانیست ها پیرامون ملت پرداخته اید. در حالی که همان گونه که خود در آغاز اشاره کردید تعریف ملت، تعریفی قراردادی و بین گروه های مختلف در مکان ها و زمان های مختلف متفاوت است. بنابراین نباید از فردی که پان ایرانیست نیست انتظار داشته باشیم تا مطابق تعریف قراردادی ما پان ایرانیست ها سخن بگوید. با سپاس
سیاوش رهایی
سرور دکتر موسوی عزیز؛ با سپاس از مطلبی که نوشتید. لازم بود یک پان ایرانیست (همچون شما) نقطه نظرات پان ایرانیست ها را به صورت روشن در پی این گفت و گو بیان کند تا دیدگاه های ما پان ایرانیست ها نیز در مقابله دیدگاه های جناب مهندس زعیم در فضایی دوستانه مطرح شود که خوشبختانه این اتفاق افتاد؛ با سپاس از شما
مهران شهرخانی
در شگفتم که دوستان چرا کوشش دارند تا مواضع حزبی خود را با اندیشه های مکتب پان ایرانیست گره بزنند؟ مکتب پان ایرانیست، مکتبی است که در خارج از حلقه "حزب پان ایرانیست" هم پیروانی بسیاری دارد در شرایطی که دیدگاه های حزب پان ایرانیست صرفا در چارچوب هموندان حزبی تعریف می شودو گره زدن این دو شوربختانه نه تنها موجب همبستگی نخواهد شد بلکه چند دستگی را پیش روی ناسیو نالیست های ایرانی خواهد گذاشت.(بگذریم که در نوشتار سرور موسوی " نکات چالش براانگیزی وجود دارد)
اشکان رضوی
جناب مهندس رضوی گرامی، این سخنی راست است که مگتب "پان ایرانیسم" در بیرون از حزب پان ایرانیست نیز هواداران بسیاری دارد اما این دلیلی بر این نیست که مواضع حزب پان ایرانیست با اندیشه مکتب پان ایرانیسم گره نخورده باشد! مواضع اصولی حزب پان ایرانیست جملگی بر بنیاد اندیشه های مکتب پان ایرانیسم است. ضمن این که توجه بفرمایید تعاریفی که سرور دکتر موسوی از ملت ارایه دادند همگی بر پایه ی اندیشه پان ایرایسم بود که در کتاب «بنیاد مکتب پان ایرانیسم» نیز که به نوعی مانیفیست همه ی پان ایرانیست ها (خارج و داخل حزب پان ایرانیست) است نیز موجود است. با احترام
سیاوش رهایی
بسیار نوشتار جالبی بود جناب دکتر موسوی و پرسشهایی را نیز برای من ایجاد کرد ...1- آیا مردم ساکن در مثلا ازبکستان و یا بحرین و یا داغستان و .... هم که بخشی از ایران بزرگ هستند و به سبب سیاستهای استعماری از بدنه فرهنگی ایران جدا شده اند را هم میتوان در حوزه ملت ایران گنجاند و یا ایشان وابستگان فرهنگی ایران میشوند 2- فکر میکنم که ما پان ایرانیستها بیشتر به باور رهیافت ملت کهن گرا تمایل داشته باشیم ولی اگر به آرای آنتونی اسمیت نزدیک هستیم مایلم بدانم چه گونه ؟ 3- آرمان ملت ایران چیست ؟
آرش جهانشاهی
با درود،سوال من در مورد نژاد در ناسیونالیسم جواب داده نشد؟نژاد باید در ناسیونالیسم در نظر گرفته شود یا فرهنگ وجه اشتراک می باشد ؟
رضا
    
 
کلمات کلیدی :    پان ایرانیسم    ناسیونالیسم    ناسیونالیسم ایرانی    ملی گرایی    کورش زعیم    جبهه ملی    مهران شهرخانی تهرانی    علی موسوی    حزب پان ایرانیست
صفحه اصلی  بازگشت
 
تاریخ آخرین بروزرسانی : دوشنبه 13 فروردين 1403